Badania Rynkowe

Badania Rynkowe (59)

wtorek, 28 grudzień 2021 08:16

Niderlandy

Napisane przez
Produkcja krajowa nie zaspokaja potrzeb rynku holenderskiego, wskazują dane COMTRADE. Niderlandy są 6. największym na świecie i 2. w Unii Europejskiej importerem świeżych jabłek.
piątek, 24 grudzień 2021 12:14

Wspieraj rodzimą produkcję

Napisane przez
Wsparcie rodzimych produkcji powoduje rozwój polskiego sektora owocowo-warzywnego.
wtorek, 21 grudzień 2021 12:12

Hiszpania

Napisane przez
Wyniki przeprowadzonych badań dotyczących spożycia wybranych gatunków owoców wskazują: w Hiszpanii odmiany klubowe stanowią obecnie ok. 13% krajowego rynku świeżych jabłek. Przeciętny Hiszpan konsumuje ponad 1 kg odmian klubowych rocznie.
piątek, 17 grudzień 2021 12:11

Kupuj lokalnie

Napisane przez
Kupowanie od rodzimych producentów wspiera również ich rozwój na globalnym rynku
wtorek, 14 grudzień 2021 12:08

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: MagicStar®

Napisane przez
MagicStar® to nowa odmiana klubowa na rynku. Jest skrzyżowaniem odmiany parchodpornej i Elise. Ma świeży, słodki smak i długi okres przydatności do spożycia. Charakteryzuje się ciemnoczerwonym kolorem – rumieniec pokrywa ok. 70-90% owocu.
piątek, 10 grudzień 2021 12:05

Polskie marki stawiają na ekologię

Napisane przez
Wśród coraz bardziej świadomych konsumentów można zauważyć zauważenie negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne. Skutkuje to rozwojem w Polsce produkcji bez pozostałości środków ochrony roślin, które są zgodne z obecną polityką gospodarczą i klimatyczną Unii Europejskiej. Stanowią także odpowiedź na prośrodowiskowe trendy konsumenckie.
wtorek, 07 grudzień 2021 12:04

Szwecja

Napisane przez
Z przeprowadzonych analiz spożycia wybranych gatunków owoców wynika, że przeciętny Szwed konsumuje ok. 1 kg jabłek z odmian klubowych rocznie. Szacuje się, że odmiany klubowe w Szwecji to obecnie ok. 9 % krajowego rynku (3,5 tys. ton).
poniedziałek, 06 grudzień 2021 12:46

Zaproszenie

Napisane przez
Zaproszenie
piątek, 03 grudzień 2021 12:01

Kupuj lokalne

Napisane przez
Kupowanie lokalnych produktów, w tym owoców i warzyw, ma realny wpływ na umocnienie się polskiej gospodarki, w tym rolnictwa.
wtorek, 30 listopad 2021 12:00

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Gala T-Rex®(CIVT15*)

Napisane przez
Gala T-Rex®(CIVT15*) - W ostatnich latach na rynku pojawiło się wiele nowych wariantów Gali. Hodowca, CIV (włoskie Centrum Innowacji Odmianowych), opisuje ją jako najszybciej wybarwiającą się mutację Gali. 
piątek, 26 listopad 2021 11:58

Włochy

Napisane przez
Co wyróżnia produkcję jabłek we Włoszech, drugiego po Polsce eksportera tego owocu w Unii Europejskiej?
wtorek, 23 listopad 2021 11:56

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Kanzi® (Nicoter)

Napisane przez
 Kanzi® (Nicoter) - odmiana ta jest bardzo popularna w Europie Zachodniej. Jest skrzyżowaniem dwóch odmian Gali i Braeburn (podobnie jak odmiana Jazz®). Owoce te są pokryte jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jest aromatyczny, soczysty, a w konsystencji chrupiący i kruchy. W smaku zdecydowanie przeważa słodycz.
piątek, 19 listopad 2021 12:43

Zaproszenie

Napisane przez
Zaproszenie
piątek, 19 listopad 2021 08:54

Niemcy

Napisane przez
W wyniku przeprowadzonych badań możemy zaobserwować, że poziom konsumpcji odmian klubowych jabłek u naszych zachodnich sąsiadów, na podstawie wyliczeń struktury produkcji krajowej, wynosi około 0,7 kg na osobę na rok. Stanowi to prawie 5 sztuk jabłek na konsumenta.
wtorek, 16 listopad 2021 11:52

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Kiku

Napisane przez
W 1990 r. ekspert ds. jabłek z Południowego Tyrolu Luis Braun odkrył w Japonii gałąź jabłoni w sadzie, która została zaszczepiona na drzewie KIKU®. W Południowym Tyrolu jabłka z tego szczepu zyskały szczególnie atrakcyjną kolorystykę. To był początek triumfalnego postępu: KIKU®. Obecnie to chroniony na całym świecie znak towarowy i logo. Jabłka pod tym logo uprawiane są z miłością w ponad 30 krajach i dostępne w sklepach w ponad 50 krajach. Dziś firma KIKU współpracuje z ponad 100 szkółkarzami, naukowcami, technikami, doradcami, hodowcami i dużymi marketerami na całym świecie.
piątek, 12 listopad 2021 08:49

Szwajcaria

Napisane przez
Analizując udział poszczególnych typów produkcji jabłek w Szwajcarii wyraźnie widać, że w 2019 roku produkcja ekologiczna jabłek kształtowała się na poziomie około 14% z silną tendencją wzrostową ( 16% w 2020 r.). Szwajcaria jest jednym z największych importerów produktów ekologicznych w Europie.
wtorek, 09 listopad 2021 11:47

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Evelina® (RoHo 3615)

Napisane przez
 Evelina® (RoHo 3615) - jest czerwonym wariantem odmiany Pinova, która cechuje się wysoką plennością. Jest to skrzyżowanie dwóch odmian Golden Delicious x Clivia.
piątek, 05 listopad 2021 11:45

Nalepki na owoce

Napisane przez
Czym są nalepki na owocach? 
piątek, 29 październik 2021 11:44

Rolnictwo ekologiczne po 2022 r.

Napisane przez
Rolnictwo ekologiczne po 2022 r.
wtorek, 26 październik 2021 08:41

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Modi® (‘CIVGI 198’)

Napisane przez
 Modi® (‘CIVGI 198’)- to odmiana wyhodowana przez Consorzio Italiano we Włoszech. Powstała ze skrzyżowania ‘Gala’ x ‘Liberty’. Dzięki odporności jabłoni na parcha czy mączniaka może być uprawiana w gospodarstwach ekologicznych. Odmiana ta cechuje się dużymi, wydłużonymi owocami.
piątek, 22 październik 2021 11:38

Żywność ekologiczna

Napisane przez
Polskie rolnictwo stoi przed dużymi wyzwaniami, m.in. jak sprostać coraz większemu naciskowi na produkcję żywności ekologicznej.
wtorek, 19 październik 2021 11:00

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Jazz®

Napisane przez
? Jazz® (‘Scifresh’) - to nowozelandzka klubowa odmiana, która powstała w latach 80-tych w wyniku skrzyżowania odmian ‘Gala Royal’ i ‘Braeburn’. Jest tego samego pochodzenia co odmiana klubowa Envy®. Obecnie Jazz uprawiana jest w krajach europejskich oraz Nowej Zelandii, Chile, USA, Południowej Afryce i Australii.
piątek, 15 październik 2021 11:32

Ekologiczna produkcja owoców

Napisane przez
?Ekologiczna produkcja owoców polega m.in. na:
wtorek, 12 październik 2021 08:29

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Envy®(‘Scilate’)

Napisane przez
? Envy®(‘Scilate’) - jest odmianą powstałą w Nowej Zelandii w 1985 r. Z krzyżówki odmian ‘Gala Royal’ x ‘Braeburn’, która została wprowadzona do obrotu przez Grupę Oppenheimer.
piątek, 08 październik 2021 11:35

Rolnictwo zrównoważone

Napisane przez
Wg badań przeprowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” aż 76% Polaków uważa, że producenci żywności powinni korzystać z surowców pochodzących z upraw rolnictwa zrównoważonego, a rynek takich produktów w średnim terminie ma potencjał osiągnąć wartość 64,6 mld zł.
wtorek, 05 październik 2021 08:26

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Pink Lady®

Napisane przez
? Pink Lady® - inaczej (‘Cripps Pink’) jest odmianą klubową wyhodowaną przez Johnna Crippsa w Australii w 1973 r. Skórka tego owocu jest cienka, a różowy rumieniec pokrywa prawie całą jego warstwę, dzięki czemu jabłka wyglądają bardzo smacznie.
Pink Lady charakteryzuje się białym, zbitym, słodko-kwaśnym miąższem. Odmiana ta jest średnio soczysta, a w konsystencji krucha
wtorek, 28 wrzesień 2021 08:22

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Gruszka Red Modoc®

Napisane przez
Gruszka Red Modoc® o ciemnoczerwonej skórce pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Odmiana uważana jest za bardzo plenną. Wydaje atrakcyjne, duże owoce, których zbiór przypada 2–3 tygodnie po ‘Konferencji’. Nie nadaje się do długiego przechowywania.
piątek, 24 wrzesień 2021 08:19

Odmiany klubowe

Napisane przez
W jakim celu powstają odmiany klubowe owoców?
Nowozelandzka klubowa gruszka Velvetine® to owoc odmiany ‘Prem33’ o wyglądzie gruszki, ale o smaku awokado.
piątek, 17 wrzesień 2021 11:11

Odmiany klubowe

Napisane przez
Odmiany klubowe owoców to obecnie prężnie rozwijający się trend, za którym, jak twierdzą eksperci, warto podążać. Wprowadzenie odmian klubowych wg dr. Janusza Andziaka, sadownika, eksperta rynku, przyczyniło się do zwiększenia dochodów amerykańskich i zachodnioeuropejskich sadowników (https://www.sadyogrody.pl/.../odmiany_klubowe_silnie...).

??Odmiana klubowa gruszki Gräfin Gepa® pochodzi z Holandii ze skrzyżowania Nordhäuser Winterforelle i Baierschmidt. Wzrost tej gruszy określany jest od umiarkowanego do silnego. Charakteryzuje się regularnym plonowaniem. Owoce tej gruszki są duże, ciemnoczerwone z rumieńcem pokrywającym 70% powierzchni, podstawowy kolor skórki jest żółty. Miąższ jędrny, soczysty, o silnym aromacie. Dojrzałość zbiorczą osiąga na koniec września, natomiast dojrzałość do konsumpcji na przełomie października i listopada. Gruszka jest odporna na parcha i mączniaka prawdziwego.
➡ Więcej informacji: https://www.vernooij-vleuten.nl/peer-gr%C3%A4fin-gepa
piątek, 10 wrzesień 2021 11:06

Wzrost konsumpcji odmian klubowych w Niemczech

Napisane przez
Analizując pozyskane w ramach programu „Badania rynkowe dotyczące spożycia wybranych odmian i gatunków owoców” dane dotyczące spożycia poszczególnych odmian jabłek w Niemczech w ostatnich trzech sezonach można zaobserwować stały wzrost konsumpcji odmian klubowych jabłek, takich jak na przykład Kanzi. Jego sprzedaż wzrosła w tym roku o ponad 27% względem sezonu 2019/20. Poziom wzrostu w Pink Lady w tym samym okresie to 19,8%.
wtorek, 07 wrzesień 2021 08:02

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: Harovin Sundown®

Napisane przez
?Klubowa odmiana gruszki Harovin Sundown® powstała z krzyżówki gruszy Bonkreta Williamsa z numerowaną odmianą amerykańską. Rozmnażana jest na podkładce Old Home i Farmingdale 97, która jest bardziej produktywna i odporna na zarazę ogniową, podobnie jak i sam owoc. Miąższ gruszki jest średnio twardy, soczysty i z jasnoczerwonym rumieńcem.
piątek, 03 wrzesień 2021 07:58

Unijna polityka bezpieczeństwa żywności

Napisane przez
Unijna polityka bezpieczeństwa żywności obejmuje wszystkie etapy łańcucha żywnościowego – od produkcji do konsumpcji. Jej celami są:
piątek, 27 sierpień 2021 10:56

Integrowana metoda produkcji

Napisane przez
Integrowana metoda produkcji uwzględnia cele ekologiczne:
- ochronę otaczającego środowiska,
- ochronę rolniczego krajobrazu,
- dba o bezpieczeństwo i zdrowie zarówno producentów, jak i konsumentów.
wtorek, 24 sierpień 2021 10:52

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: śliwka Pluot

Napisane przez
Śliwka Pluot -śliwkomorela jest hybrydą dwóch gatunków drzew owocowych – śliwy japońskiej i moreli. Pluot to także historia ludzi, oddanych swojej pracy i naturze, ufający projektowi, w którym doceniany jest smak. Staranny proces zapylenia krzyżowego, w połączeniu z pomocą Matki Natury, pozwolił na produkcję owoców w naturalny sposób, uzyskując śliwki o znacznie wyższej jakości, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu oraz tekstury, działając przy tym na rzecz bioróżnorodności, zapewniając zrównoważony rozwój.
piątek, 20 sierpień 2021 10:50

Integrowana produkcja

Napisane przez
Integrowana metoda produkcji - w wielu rozwiniętych krajach, w tym w Polsce, podjęto działania mające na celu minimalizowanie lub zapobieganie ujemnym skutkom nadmiernej i często nieracjonalnej chemizacji produkcji rolniczej. Znalazło to wyraz w opracowaniu i intensywnym wprowadzaniu zasad Integrowanej Produkcji (IP). IP jest to system gospodarowania, w którym w sposób harmonijny wykorzystuje się postęp techniczny i biologiczny w uprawie, nawożeniu i ochronie roślin.
wtorek, 17 sierpień 2021 08:48

Z cyklu Wtorkowe Klubowe: śliwka Metis

Napisane przez
?śliwka Metis – powstała dzięki połączeniu śliwek z morelami. Nowa odmiana premium ma niepowtarzalny smak i konsystencję. Obecnie są one gotowe do sprzedaży przez włoskiego producenta i dystrybutora.

Doskonałe owoce uzyskuje się dzięki innowacjom i badaniom odmianowym. Potrzeba było kilku lat, czterech pokoleń rolników oraz tysięcy testów i ocen produktów hybrydowych, aby osiągnąć taki wynik: oto historia Bradfordów, rodziny, która dała początek tej odmianie.
Uprawiana jest na terenach Romanii, od czerwca do września: jej główne cechy charakterystyczne to twardsza struktura miąższu niż w przypadku standardowych śliwek; słodki i niepowtarzalny smak, wynikający z krzyżówki z morelą; soczystość i świeżość, dzięki czemu nadaje się do spożycia o każdej porze.
➡https://www.granfruttazani.it/.../susine-metis-un.../
 
wtorek, 10 sierpień 2021 07:45

Z cyklu wtorkowe klubowe: BelOplum

Napisane przez

? BelOplum – belgijska odmiana klubowa śliwki o najwyższej jakości. Charakteryzuje się pysznym słodkim soczystym smakiem. Idealna do deserów, sosów lub do zjedzenia na surowo. Dostępność od połowy września do połowy października. Nadają się do długotrwałego przechowywania.
➡https://belorta.be/producten/beloplum
piątek, 06 sierpień 2021 08:42

Metody produkcji

Napisane przez
? Konwencjonalna, integrowana czy ekologiczna - metody produkcji owoców i warzyw, które przedstawimy w tym miesiącu.

Konwencjonalna metoda - główny cel to wielkość uzyskanego plonu, czyli maksymalna efektywność ekonomiczna kosztem przeważnie niższej jakości produktu
Strona 1 z 2

Informator

Wiedza sadownicza

  • 1
  • 2

Reklama